Zo reinigt u uw dakkapel - 5 tips

2 Oktober, 2015 12:02

Het laten plaatsen van een dakkapel vraagt natuurlijk om een investering. Het is dan ook niet meer dan logisch dat u erg zuinig bent op de dakkapel en hem goed wilt onderhouden. U kunt ervoor kiezen om het reinigen van de dakkapel uit te besteden of om het zelf te doen. Het zelf reinigen van de dakkapel moet u echter niet onderschatten. Het is namelijk misschien wel lastiger dan dat u op voorhand denkt. Hoe kunt u zelf het beste de dakkapel reinigen? Wij geven u een aantal tips.

Uw veiligheid staat voorop

Wanneer u de dakkapel gaat reinigen is een veilige werkomgeving ontzettend belangrijk. Bent u van plan om de buitenkant schoon te gaan maken? Zorg er dan allereerst voor dat u niet op het dak zelf hoeft te staan. Kies bijvoorbeeld voor een veilige steiger voor het huis of een ladder. Daarnaast moet u niet uit het raam gaan hangen om de dakkapel schoon te maken. Omdat u zich op een redelijk grote hoogte bevindt tijdens het reinigen is het van belang dat u niet gehaast aan de slag hoeft. Probeer uzelf te allen tijde goed te concentreren op hetgeen waar u mee bezig bent en u niet af te laten leiden. Ongelukken zitten namelijk in een klein hoekje.

Haal de hogedrukreiniger niet tevoorschijn

Wij raden u aan om de dakkapel niet met een hogedrukreiniger schoon te maken omdat de enorme kracht van het apparaat ervoor kan zorgen dat de dakkapel beschadigd. Zo kan het kunststof bijvoorbeeld beschadigen of de verf van een houten kozijn afbladderen. Kies daarom voor normaal stromend water. Op deze manier kunt u namelijk gemakkelijk het zand en/of stofresten van de dakkapel verwijderen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een tuinslang gebruiken.

Laat agressieve schoonmaakmiddelen achterwege

De zand- en stofresten zijn verwijderd en het echte schoonmaakwerk kan beginnen. Gebruik hiervoor een normale spons of schoonmaakdoek en maak de dakkapel goed schoon. Doe dit nooit met agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of bleekmiddel maar gebruik hiervoor normale allesreiniger of afwasmiddel. Vergeet dit natuurlijk niet te mengen met normaal lauw water.

Vergeet de goot niet!

Wanneer u klaar bent met de grote schoonmaak en toch bezig bent kunt u net zo goed gelijk de afvoerbuizen even meenemen. Controleer of hier bijvoorbeeld veel bladeren in terecht gekomen zijn. Is dit het geval? Verwijder deze dan zodat u nooit last kan krijgen van een verstopte afvoerbuis.

Reinig de dakkapel één keer per jaar

Zoals u waarschijnlijk wel kunt begrijpen is een dakkapel erg vatbaar voor verschillende weersomstandigheden waardoor regelmatige reiniging noodzakelijk is. Daarbij moet u wel rekening houden met de verschillende dakkapellen. Een kunststof dakkapel heeft bijvoorbeeld minder onderhoud nodig dan een houten dakkapel. Een houten dakkapel is namelijk minder goed bestand tegen die veranderende weersomstandigheden. Tijdens de jaarlijkse reiniging kunt u de dakkapel het beste inspuiten met een waterafstotende spray zodat u mogelijke groene aanslag op uw dakkapel voorkomt.

Heeft u nog vragen over de reiniging van uw dakkapel? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op.

< Eerste KOMO Attest Dakkapellen is voor Van Hattem! 5 begrippen over dakkapellen >