Versoepeling van bouwvergunning weinig effect voor dakkapellen

3 December, 2014 13:25

Per 1 november is de regelgeving omtrent bouwvergunningen aan bestaande woningen en panden versoepeld. Hierop reageerde meerdere bronnen zeer positief, want het zou ook voor het plaatsen van dakkapellen een groot verschil maken. In deze blog blikken wij terug op de wijziging en kijken wij naar het werkelijke effect voor het plaatsen van dakkapellen.

Wat houdt de wijziging in?

Per 1 november hebben minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) een vereenvoudiging doorgevoerd waardoor aan- en bijbouw aan de achterkant van een woning of pand in meer gevallen vergunningsvrij mag plaatsvinden. Zo mag er sinds 1 november tot 4 meter aan de woning worden gebouwd (voorheen was dit 2,5 meter). Ook mag er nu in meer gevallen een bijgebouw en kleine bouwwerken (bijv. een dakkapel) zonder vergunning worden gebouwd in de achtertuin.

Het effect voor dakkapellen

De wijzigingen zijn bedoeld om het doolhof van regels te kortwieken en aan- en bijbouw door woning- en pandeigenaren te stimuleren. Op onze Vergunningen-pagina (link) informeren wij u al over de eerdere vrijstellingen van vergunningen voor het plaatsen van een dakkapel. Het effect van de nieuwe vereenvoudiging heeft hier helaas weinig op toe te voegen, omdat het enkel versoepeling voor bouwen aan de achterkant betreft.

De versoepeling in de praktijk

Nu de versoepeling van regels voor een bouwvergunning een maand staat, kunnen wij zeggen dat het aanvragen van een vergunning voor een dakkapel in vele gevallen nog steeds nodig is. Het aantal situaties waarin een vergunning vóór 1 november wel nodig zou zijn, maar nu niet, is nihil. De reden hiervoor, zoals al eerder werd aangekaart, is dat de vrijstelling voor dakkapellen aan de achterkant in sommige gevallen al bestond. Een andere reden is dat een bouwvergunning niet altijd het enige vereiste document is bij het plaatsen een dakkapel. Denk bijvoorbeeld ook aan:

  • Veiligheid
  • Gezondheid
  • Bruikbaarheid
  • Energiezuinigheid
  • Sloopvergunning
  • Overeenkomst met bestemmingsplannen

Van Hattem Dakkapellen en Deuren heeft al vele jaren ervaring met het aanvragen van de benodigde vergunningen en documenten en kan u helpen in dit proces. Zo bent u zeker van alle benodigdheden en komt u niet voor vervelende verrassingen achteraf te staan.

Overweegt u een dakkapel te nemen? Laat u dan informeren door de specialisten van VH Dakkapellen via 038 – 337 7989 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Meer informatie:

Officiële pagina van Rijksoverheid omtrent de versoepeling

< Video: van rommelzolder naar extra slaapkamer Alles over houten- en kunststof dakkapellen >