Alles over houten- en kunststof dakkapellen

21 November, 2014 11:29

De meeste huizen hebben nog een traditioneel, schuin dak. Het ziet er mooi uit, maar beperkt de bewoners wel doordat niet alle ruimte efficiënt gebruikt kan worden. Om meer ruimte te creëren zodat u bijvoorbeeld wel rechtop kan staan, of om uw meubilair beter kwijt te kunnen is een dakkapel dé oplossing. Naast de aanschaf van een dakkapel vraagt deze extra leefruimte het nodige onderhoud. Dakkapellen zijn verkrijgbaar in een houten en een kunststof uitvoering. In deze blog worden de kenmerken, voordelen en nadelen van beide typen dakkapellen besproken.

Een houten dakkapel

Houten dakkapel

Het grootste voordeel van een houten dakkapel is dat de aanschafprijs een stuk lager ligt dan bij een dakkapel van kunststof. De kosten zullen bij een houten dakkapel liggen lager waardoor u tot wel honderden euro’s kan besparen ten opzichte van een kunststof dakkapel. Bij oudere huizen bent u in sommige gevallen verplicht om een houten dakkapel te plaatsen. Daarnaast sluit een houten dakkapel vaak mooier aan bij een traditioneel huis. Toch isoleert een hout minder goed dan kunststof. Daardoor is het mogelijk om een houten dakkapel met kunststof af te werken. Het onderhoud aan een houten dakkapel is tamelijk eenvoudig uit te voeren doordat er veelal gebruik wordt gemaakt van multiplex. Dit materiaal is gemakkelijk te bewerken waardoor kleine reparaties gemakkelijk uit te voeren zijn. Doordat de reparaties zo makkelijk uit te voeren zijn is het een voordeel dat u er vaak geen specialist bij hoeft te halen om het werk voor u te doen. Houten dakkapellen zijn wel duurder in onderhoud en vragen meer tijd dan een kunststof dakkapel. Een houten dakkapel gaat gemiddeld zo’n 25 jaar mee.

Een kunststof dakkapel

Kunststof dakkapel

Ten opzichte van een houten dakkapel is een kunststof dakkapel net wat duurder. Het bedrag dat u extra investeert ten opzichte van een houten dakkapel zitten in het onderhoud. Een kunststof dakkapel vraagt namelijk veel minder aandacht en onderhoud. Als u niet verplicht bent om een houten dakkapel te plaatsen, is het verstandig om een kunststof dakkapel te plaatsen. Naast dat deze dakkapellen minder onderhoud nodig hebben, worden deze dakkapellen niet aangetast door weersomstandigheden. Kunststof dakkapellen zijn veel beter bestand tegen harde wind, regen en hagel. Ook heeft een kunststof dakkapel een hogere isolatiewaarde, waardoor er minder warmte vanuit huis naar buiten kan ontsnappen en u dus minder hoeft te stoken. Het kan natuurlijk zo zijn dat u een houten dakkapel mooier vindt dan een kunststof dakkapel. Hiervoor is ook een oplossing bedacht. Zo kunt u er namelijk voor kiezen om een kunststof dakkapel te plaatsen met een houten look. Hierdoor lijkt de dakkapel van hout, maar is het gebouwd van kunststof. Een kunststof dakkapel gaat gemiddeld zo’n 50 jaar mee.

De voor- en nadelen van houten- en kunststof dakkapellen

Voordelen houten dakkapel

Goedkoper dan kunststof

Gemakkelijk door uzelf te onderhouden

Kan afgewerkt worden met kunststof voor extra isolatie

Nadelen houten dakkapel

Moet vaker worden onderhouden dan een kunststof dakkapel

Gaat minder lang mee dan een kunststof dakkapel

Is minder zuinig dan een kunststof dakkapel

Voordelen kunststof dakkapel

Zo goed als onderhoudsvrij

Heeft een langere levensduur dan een houten dakkapel

Isoleert beter en wordt niet aangetast door het weer

Nadelen kunststof dakkapel

Zijn duurder dan houten dakkapellen

Kunststof dakkapellen passen qua stijl niet bij ieder huis

Wilt u ook uw woning verruimen?

Vindt u het tijd worden om de schuine ruimte in uw huis te doorbreken en heeft u een keuze kunnen maken welk type dakkapel het beste bij uw huis past? Per type dakkapel bieden wij ook een specifieke pagina. kijk dan op onze diverse dakkapellen-pagina's:

Van Hattem Dakkapellen is gespecialiseerd in het plaatsen van dakkapellen, kunststof kozijn en zonweringen, en doet dit dan ook in één dag. Heeft u een vraag over dakkapellen, bel dan met 038-3377989 voor meer informatie.

< Versoepeling van bouwvergunning weinig effect voor dakkapellen Nog meer verruiming met XXL-dakkapellen >